THE END

Nu är min fantastiska religions resa slut och jag ska flyga hem till lilla Sverige igen. Jag har haft så otroligt roligt hela tiden och lärt mig mer än jag någonsin kunnat drömma om! Allting har gått super bra och jag har fått se så fantastiska ställen här i världen. Tack för mig och hoppas ni gillat vad jag skrivit :)

DAG 30-34

Igår var jag som sagt på besök hos den Buddistiska familjen, så nu tänkte jag skriva lite om vad dom lärt mig.
Buddismen är i majoriteten den största religionen i Sydostasien, Indokinesiska halvön och Thailand och har ingen direkt gud. Men Buddha är en människa och en förebild för hur buddister ska leva.
Den vanligaste bönen inom Buddismen är ”de tre tillflykterna” och lyder ”jag tar min tillflykt till Buddha, jag tar min tillflykt till läran, jag tar min tillflykt till församlingen”.
Buddhas lära är uppdelade i fyra ädla sanningar. Den första sanningen är ”allt är lidande”, som menas just att allt är lidande, födelse, åldring, sjukdom, olycka, smärta och oro är lidande. Den andra sanningen är ”lidandet beror på vår livstörst”, som betyder att det är vårt eget fel eftersom vi alltid vill ha glädje och njutning. Den tredje sanningen är ”lidandet kan upphöra” och det menas med att man måste stå för sina handlingar och man måste göra sig fri från alla begär man har. Först när alla slutar begära så mycket kan lidandet upphöra. Den fjärde och sista sanningen är ”vägen till lidandets upphörande” som betyder att om människorna följer den åttafaldiga vägen kommer lidandet att upphöra.
Den åttafaldiga vägen beskrivs i 8 punkter som människan måste leva efter för att kunna nå befrielsen från återfödelsen, som är även kallas samsara.
Inom buddismen finns även fem vanliga regler;
- Att inte döda - utan värna allt liv
- Att inte ta det som inte är givet - utan respektera andras ting
- Att inte ägna sig åt olämplig sexualitet - utan vara omtänksam och ansvarsfull
- Att inte ljuga - utan att tala sanning
Att inte orsaka att andra människor missbrukar droger, eller själv missbruka dem - utan hålla sinnet klart

Är man i ett buddistiskt land kan man oftast se munkar som går genom staden på morgonen i gula kappor och tiggarskålar och ber om mat till frukost. De är kvinnor som brukar ge dom lite mat men de får inte förekomma någon kroppskontakt då munkarna ska hålla sig ifrån omgivningen.

Loutsblomman är en viktig symbol för buddismen. Den står för andlig utveckling och är även symbolen för kunskapen som leder från kretsloppet om att återföds i Nirvana. Nirvana är det stället man kommer till efter man dör och det är först där man får veta vad livets mening är.